;
top of page
Obrázek autoraČervený Jelen

Kam na pivo v Praze? V Červeném Jelenovi čepují pivo profesionálové.


Pokud přemýšlíte, kam na pivo v Praze, přijďte k nám do Červeného Jelena. Jsme moderní česká restaurace v centru Prahy, známá nejen svou vyhlášenou kuchyní, ale hlavně mistrovsky čepovaným pivem Pilsner Urquell.


Zážitek z piva v centru Prahy

V Červeném Jelenovi vše podřizujeme maximální péči o plzeňské pivo. O pivo se u nás starají ti nejlepší výčepní v čele s vedoucím výčepním Igorem Kolivoškem. Navíc se personál pravidelně školí nejen v technice čepování, ale také v sanitaci nápojových cest.

Plzeňský ležák, který si zde vychutnáte jako nikde jinde, je vždy perfektně ošetřený a čerstvý, protože se jedná o nepasterizované pivo, které přiváží speciální cisterna přímo z pivovaru.


V naší restauraci máme taky světový unikát - uprostřed restaurace se skrze 3 patra tyčí devítimetrová tanková věž, nejvyšší svého druhu na světě. Dvanáct tanků ve věži zajišťuje, že pivo putuje k výčepům co nejkratší trasou, díky čemuž si zachovává vynikající kvalitu.



Správně načepované pivo je základ

V Červeném Jelenovi si potrpíme na správnou techniku čepování. Dobře načepované pivo poznáte na první pohled - hustá bílá pěna bez větších bublin ulpívá na stěnách sklenice (kroužkuje). Chuť piva musí zůstat stejná, jako kdybyste ho chutnali v ležáckém sklepě v Plzni.


Jak se u nás čepuje plzeňské pivo?

  1. Upustíme trochu pěny 

  2. Půllitr přiložíme k výčepnímu kohoutu pod úhlem 45° a z části naplníme pěnou

  3. Hubici kohoutu ponoříme pod pěnu, otevřeme kohout naplno a sklenici postupně narovnáváme.

  4. Po zavření kohoutu okamžitě pivo podáváme. Rozhodně nesmíme nechávat zbytky pěny dokapat do piva.

Proces čepování by měl trvat asi 6 sekund (při čepování hladinky). Nepřipadá v úvahu žádné „rozčepování“ nebo „dotáčení“ na několikrát.


Čisté a ochlazené sklo

Půllitry musí být vždy čisté, mokré a vychlazené ideálně na teplotu piva. Pokud je sklenice dobře umytá, na jejích stěnách se po načepování neobjeví žádné bublinky a pěna bude hezky „kroužkovat“. Sklenice před čepováním skladujeme v zachlazené vaně se studenou vodou, protože to poslední, co chcete, je teplé pivo, ohřáté od sklenice.

Jak poznáte správnou pivní pěnu? Měla by být hustá, krémová a kompaktní. Pěna ubývá odspodu, ale zvrchu poměrně dlouho zůstává. Pěna udržuje čerstvost, brání oxidaci piva a zachovává správný říz.




Pravidla pro čepování piva

Způsobů, jak správně načepovat pivo, je několik, a přesný návod se může lišit pivovar od pivovaru. V Červeném Jelenovi umíme pracovat s různými styly čepování podle tradice Plzeňského Prazdroje. Každý styl čepování nabízí jiný zážitek. Existují však obecná pravidla, která by se měla v případě čepování českého piva dodržovat:

  • Sanitace na prvním místě. Perfektně funkční a propláchnuté výčepní zařízení, čisté sklenice a výčepní kohouty.

  • Před čepováním se pivní sklo musí správně vychladit.

  • Pivo by se v žádném případě nemělo čepovat z výšky, jinak se pěna provzdušní a rychle zmizí. 

  • Kohout se musí ponořit do sklenice ve sklonu cca 45° a po celou dobu musí být v kontaktu se stěnou sklenice.


Druhy čepovaného piva

V naší restauraci čepujeme stylem na hladinku a můžete ochutnat čtyři typické druhy čepovaného piva Pilsner Urquell: hladinku, šnyt, mlíko a čochtana.

  1. Hladinka - velké pivo s hustou pěnou až po okraj. 

Jedná se o tradiční způsob čepování pro plzeňské pivo. Pivo se čepuje na jeden zátah pod úhlem 45° s vysokou, hustou pěnou, která chrání pivo a udržuje pořádný říz.


  1. Šnyt - malé pivo ve velké sklenici.

Malé pivo načepované do velké sklenice, kde větší poměr tvoří pěna. Ideální na posezení s přáteli nebo jako „pivo na odchodnou“.


  1. Mlíko - sklenice plná pěny.

Sklenice až o okraj naplněná smetanovou pěnou, která je sladká, jemná a mokrá. Mlíko musíte vypít velmi rychle, aby se z něj nestalo pivo. Je to pivo na žízeň, které vám udělá chuť na další pivo.


  1. Čochtan - Pivo, které se čepuje téměř bez pěny, ideální na zahnání žízně, které se opět musí vypít rychle, aby nezvětralo. 


Každý typ piva má specifickou chuť, největší chuťový rozdíl poznáte, když porovnáte čochtana s mlíkem. Správně načepovaná hladinka, šnyt, mlíko i čochtan podtrhují jedinečnost piva Pilsner Urquell.

Teď už víte, kam na pivo v Praze, rezervujte si své místo u stolu v našem podniku.


Škola čepování je zážitek: Přijďte na kurzy čepování piva v Červeném Jelenovi.

Pokud se chcete vyzkoušet čepovat různé styly a dozvědět se příběh o historii a výrobě piva, pořádáme kurzy pro jednotlivce i firmy. Náš mistr výčepní vás provede světem piva, naučí vás správnou techniku čepování a vysvětlí celý pivní systém Červeného Jelena.

Rezervujte si kurz ještě dnes.


Podívejte se na instagram našeho mistra výčepního Míry Nekolného alias Pantáty výčepního a sledujte aktuální novinky.


Navštivte jednu z nejlepších restaurací v Praze a užijte si pivo i jídlo

Červený Jelen nabízí nejen kvalitně načepované pivo, ale také moderní kuchyni. Můžete si dopřát jídla připravená z čerstvých sezónních surovin, které doplní zážitek z piva. K říznému ležáku z Plzně doporučujeme například Wagyu steak z grilu, kotletu z přeštického vepře nebo hovězí tatarák. Sladká chuť mlíka se perfektně spáruje s dezerty od naší Klárky. Skvělá atmosféra a příjemná obsluha jen umocňují celkový dojem. 



Restaurace má dvě zahrádky, které jsou oázou klidu v rušném centru Prahy a v létě přímo vybízejí k posezení u dobrého jídla a piva.



Kde se nachází restaurace Červený Jelen?

V historické budově v Praze v Hybernské ulici, nedaleko Orloje a Prašné brány. Poblíž najdete také největší nákupní ulici ve střední Evropě Na Příkopě. Do restaurace se dostanete všemi linkami metra (A, B, C). V dochozí vzdálenosti se nachází dvě nádraží - Hlavní nádraží a Masarykovo nádraží.

Navštivte restauraci Červený Jelen a ochutnejte nejlepší pivo v Praze. Těšíme se na vaši návštěvu!





Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page